logo Luxury Studio
Romanian Cam Studio of the year

De-a lungul istoriei, femeile s-au evidențiat în numeroase domenii de activitate, considerate ca fiind potrivite exclusiv bărbaților. În ciuda obstacolelor pe care le-au întâmpinat, ele au deschis noi orizonturi profesionale în medicină, politică, știință, aviație și nu numai.

Așa cum este firesc, popularitatea locurilor de muncă s-a schimbat de-a lungul anilor, existând astăzi o preferință pentru anumite domenii de activitate. În continuarea acestui articol, îți prezentăm unele dintre cele mai populare alegeri, în rândul femeilor care își caută un loc de muncă.

Farmacistă

Poziția de farmacistă este esențială pentru a asigura pacienților accesul la medicamente. Persoanele care ocupă un astfel de loc de muncă sunt responsabile de eliberarea de medicamente, consilierea pacienților, monitorizarea stocurilor sau chiar educarea comunității privitor la prevenția bolilor.

Deși oricine poate lucra ca farmacist, este o meserie populară în rândul femeilor, necesitând atenție la detalii, empatie și răbdare. De altfel, prima femeie farmacist din România, cu diplomă universitară, este Paulina Cruceanu. Aceasta  a primit diploma de licență în anul 1891, iar în anii următori a lucrat la mai multe farmacii din țară, aducându-și contribuțiile în acest domeniu, străin femeilor la acea vreme. 

Cadru didactic

Mânate de dorința de a contribui la formarea și dezvoltarea individuală a copiilor, unele femei îmbrățișează cariera de educatoare, învățătoare sau profesoară. Această profesie nu este ușor de urmat, datorită rolului important pe care cadrele didactice îl au asupra viitoarelor generații.

De acestea depinde crearea unui mediu sigur și stimulant pentru copii, unde pot învăța și socializa. Mai mult decât atât, ele sunt un ghid pentru dezvoltarea caracterului copiilor și formarea valorilor morale.

Unele femei ocupă poziții academice superioare, prin care sprijină cercetarea și formarea profesională a viitoarelor generații, învățământul reprezentând în continuare o atracție pentru cele aflate în căutarea carierei potrivite.

Specialist în resurse umane

Resursele umane reprezintă un alt domeniu în care femeile au excelat, dovedindu-se utile în dezvoltarea culturii organizaționale pentru diferite companii. Ele aduc o abordare echilibrată în procesul de recrutare și sprijină angajații în dezvoltarea carierelor.

În plus, persoanele care lucrează ca specialist în resurse umane au uneori rolul de a media disputele din cadrul organizațiilor, astfel încât să poată menține un mediu de lucru sănătos. Un alt rol al acestora este de a îmbunătăți performanța individuală și a ajuta la îndeplinirea obiectivelor organizaționale, prin evaluările lor de performanță.

Bineînțeles, joburile din resurse umane nu sunt destinate exclusiv femeilor, însă prezintă un interes în rândul acestora.

Medic veterinar

Un alt loc de muncă cu popularitate printre femei este cel de medic veterinar. Această profesie oferă zilnic momente de reală bucurie, prin gestionarea problemelor de sănătate ale animalelor de companie. Așa cum este de așteptat, să lucrezi ca medic veterinar presupune multe provocări.

Pot fi necesare intervenții chirurgicale și asistență medicală, care să contribuie la prevenirea și tratarea bolilor. Sunt nelipsite situațiile care necesită intervenția de urgență, pentru a salva animalele aflate în pericol sau pe cele care au suferit traume.

Din dragostea pentru animale și din dorința de a contribui la o lume mai bună, există o creștere în medicina veterinară, fiind tot mai multe femei care doresc să ocupe această poziție.

Contabilitate

Iubitoarele de numere se orientează către joburi în contabilitate, fiind un domeniu care deschide numeroase oportunități profesionale. Un loc de muncă de contabilă presupune o adaptabilitate la noile tehnologii, care eficientizează procesele contabile.

Unele persoane aleg să lucreze ca un contabil independent, ceea ce le oferă flexibilitate în gestionarea programului, dar și în selectarea clienților.

Model de videochat

O altă alegere inspirată astăzi este un job videochat, care se numără printre cele mai bine plătite din România. Veniturile mari și flexibilitatea de care se bucură modelele, determină tot mai multe persoane să se îndrepte către o astfel de carieră.

Nu este deloc surprinzătoare popularitatea videochatului. În primul rând, studiourile angajează chiar și persoanele fără experiență. Acestea oferă traininguri, prin care ajută modelele să se formeze și să învețe toate secretele industriei.

În plus, performanțele acestora sunt răsplătite cu bonusuri atractive și premii, fiind încurajată dezvoltarea profesională și personală. Mai mult decât atât, modelele pot lucra de oriunde doresc, cât timp au o conexiune la internet.

De aceea, poți lucra pentru cel mai bun studio de videochat București, având siguranța că faci parte dintr-o echipă care investește în dezvoltarea ta, chiar dacă locuiești în provincie.

Reconversia profesională – potrivită indiferent de vârstă

Mulțumirea pe care o obții la locul de muncă este deosebit de importantă. De aceea, nu este niciodată prea târziu să iei în considerare reconversia profesională. Aceasta presupune obținerea cunoștințelor și a abilităților necesare pentru a lucra într-un domeniu cu totul diferit de cel actual.

Uneori, dorința de a schimba locul de muncă nu își are rădăcinile într-o nemulțumire față de activitatea desfășurată la mediul prezent de lucru, ci de  nevoia de a explora un domeniu diferit și de a urma o pasiune.

Privește cu sinceritate ce anume te nemulțumește profesional acum și ce ai putea face pentru a îmbunătăți situația. Uneori, un restart al carierei poate fi exact ceea ce îți lipsește, pentru a-ți găsi din nou motivația. Apar și anumite etape în viață, când pur și simplu vrei să te reinventezi, iar o nouă direcție profesională se aliniază mult mai mult ceea ce îți dorești.

Avantajele reconversiei profesionale

Decizia de a-ți schimba locul de muncă nu poate fi luată în 5-10 minute. Aceasta presupune să ieși din zona ta de confort și să fii pregătită pentru a fi începătoare într-un domeniu de activitate nou, care îți este necunoscut.

Cu toate că nu este întotdeauna ușoară, reconversia profesională îți aduce avantaje importante, precum posibilitatea de a lucra într-un domeniu de care ești pasionată. Această pasiune se va transforma în performanțe, care îți vor aduce aprecierea pe care o cauți.

Dacă te afli în intervalul 23-30 de ani, poate fi mai ușor să îți îndrepți atenția către un alt domeniu de activitate, față de studiile finalizate. Dificultatea de a opta pentru o nouă profesie crește odată cu trecerea anilor, atunci când și responsabilitățile tale sunt mai mari.

Cu toate acestea, încă ai timp să îți urmezi pasiunea și să acționezi pentru a urma cariera la care ai visat. Din fericire, pentru fiecare etapă de vârstă există oportunități profesionale pe care le poți explora, întrucât poți opta pentru cursuri și stagii de formare, indiferent de perioada în care te afli.

Spre exemplu, dacă ești pasionat de masaj, poți opta pentru o calificare ca maseur. La fel poți proceda și dacă printre pasiunile tale se numără gătitul, machiajul sau stilizarea părului. După niște cursuri de formare, care au o durată de câteva luni, poți să pășești încrezătoare în noua direcție.

Este adevărat că nu va fi ușor, mai ales dacă vei lucra pe cont propriu. Vei fi nevoită să îți creezi un brand, să îți faci cunoscute serviciile și să atragi clienți, însă cu siguranță va merita orice efort pe care îl depui. Pasiunea pentru domeniul în care lucrezi este suficientă pentru a te motiva, astfel încât obiectivele tale să devină realitate.

Unele persoane comunicative, care preferă să muncească din fața camerei, se orientează către o carieră de model. Indiferent de care este alegerea potrivită pentru tine, nu este niciodată prea târziu să lucrezi într-un domeniu de care să fii cu adevărat pasionată.

De-a lungul istoriei, femeile au întâmpinat obstacole uriașe pentru a-și atinge obiectivele profesionale, însă nu au renunțat. Fără aceste piedici astăzi, va fi mult mai ușor să identifici ce anume îți dorești, pentru a avea împlinirea pe care o dorești la locul de muncă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *